Tropisch hardhout

Wat zijn de kenmerken?

Tropisch hardhout - Wat zijn de kenmerken?
Home > Informatie > Tropisch hardhout

Voor boomstamtafels wordt vaak tropisch hardhout gebruikt. Wat er precies verstaan wordt onder tropisch hardhout kan nogal eens voor verwarring zorgen. De naam doet namelijk vermoeden dat het draait om hard hout dat afkomstig is uit bossen in de tropen. Maar helaas is dit wat kort door de bocht. Hoe tropisch hardhout dan wel gedefinieerd kan worden, gaan wij u uitleggen door eerst iets dieper in te gaan op hardhout en vervolgens de koppeling te maken naar tropisch hardhout.

Wat is hardhout?

Hardhout is afkomstig van bomen. Echter is niet al het hout van alle bomen hardhout. Hiervoor zal de boom eerst aan twee belangrijke kenmerken moeten voldoen. Ten eerste moet de boom dicotyl zijn. Dit wil zeggen dat de boom ontkiemt in een kiemplant met twee bladeren en niet in een kiemplant met één blad of steel. Daarnaast moet de boom ook onder de angiospermen of bedektzadigen vallen. Je kunt bedektzadigen herkennen aan bloemen of aan vruchten. In deze vruchten zitten de zaden verstopt die voor de voortplanting van de boom zorgen.

Eigenlijk voldoen alleen loofbomen aan beide kenmerken. Hout van naaldbomen valt niet onder hardhout maar onder zachthout, omdat naaldbomen niet bedektzadig zijn. Alleen het hout van loofbomen die naast bedektzadig ook nog dicotyl zijn, kan dus geclassificeerd worden als hardhout. Dan nu de koppeling tussen hardhout en tropisch hardhout. Is deze misschien wel zo simpel als je zou vermoeden?

Ja, het is inderdaad zo simpel. Hardhout wordt geclassificeerd als tropisch hardhout zodra het uit de jungle, het regenwoud of een tropisch bos komt. Over het algemeen bevinden deze bossen, jungles en regenwouden zich op of rond de evenaar in gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië.

Wat zijn de kenmerken van tropisch hardhout?

Hardhout is niet alleen van zachthout te onderscheiden omdat het afkomstig is van andere bomen, maar ook door de complexe structuur in het hout. Zo zitten er in hardhout poriën en in zachthout niet. Deze structuur ontstaat doordat de bomen waar hardhout van afkomstig is langzamer groeien dan bomen waar zachthout van afkomstig is.

Tot slot willen we toch nog even terugkomen op de redenering dat hard hout hard is. Hoewel we hebben verteld dat het redelijk kort door de bocht is om op deze manier onderscheid te maken tussen verschillende soorten hout, wordt de hardheid toch vaak gebruikt als maatstaf. Over de hele linie bekeken is hardhout ook harder dan zachthout. Echter zijn er op deze regel verschillende uitzonderingen en hoeft de hardheid van het hout dus niet te garanderen dat je ook daadwerkelijk hardhout te pakken hebt.

Er zijn verschillende soorten tropisch hardhout die gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van een boomstamtafel. Een soort die veel gebruikt wordt is Raintree. Dit type tropisch hardhout zullen we dan ook iets verder uitlichten.

Tropisch hardhout uitgelicht: Raintree

Raintree is een soort tropisch hardhout afkomstig van de regenboom (ook bekend als Monkey Pod of Samanea Saman). Deze boom vindt zijn oorsprong in de tropen van Zuid-Amerika, maar heeft zich inmiddels verspreid over de wereld en is nu ook in de tropen van Afrika en Azië te vinden. De regenboom is te herkennen aan zijn paraplu-achtige uiterlijk en dankt zijn naam aan het gedrag van de bladeren. Bij regenachtig weer of in de avonduren krullen deze namelijk op. Naast de bijzondere bladeren zijn de bloemen van de regenboom ook erg bijzonder. In plaats van prachtig gekleurde bladeren waaraan je de meeste bloemen herkent, heeft deze bloem ontelbare wit met roze sprieten die hun oorsprong vinden in verschillende bloemknoppen. De regenboom wordt gemiddeld zo'n 20 meter hoog en de kroon van de boom heeft een gemiddelde diameter van 40 meter. Een flinke jongen dus! Maar dat moet ook, aangezien er flinke boomstamtafels van deze bomen gemaakt moeten worden.

Een Raintree heeft verschillende voordelen die erg gunstig zijn als de boom uiteindelijk een tafel wordt. Zo is het hout ten eerste resistent voor termieten die zich graag in droog hout nestelen. Daarnaast vervalt Raintree-hout ook nauwelijks, waardoor je maaltijd na maaltijd kunt blijven genieten van je prachtige tafel. Tot slot is Raintree-hout extreem sterk. Op een tafel dansen die gemaakt is van Raintree zal dus geen enkel probleem zijn. Zelfs niet als je er samen met je vriendinnen op gaat staan.

Van boom naar boomstamtafel

Nu we weten wat voor soort hout er gebruikt wordt, is het tijd om wat meer in te zoomen op het proces dat doorlopen wordt om van een boomstam een boomstamtafel te maken. We gaan je daarom meer vertellen over de manier waarop de bomen gekapt worden, hoe de bomen naar de zagerij vervoerd worden en wat er ten slotte in de zagerij gebeurt.

Het kappen van de juiste bomen

Als je een goede tafel van duurzaam hout wilt, is het belangrijk om onder andere te kijken naar de manier waarop het hout gekapt wordt. Dit kan namelijk op verschillende manieren, die lang niet allemaal even duurzaam zijn. Een duurzame manier van houtkap is het uitdunnen van een bos. Hierbij worden verschillende grote bomen geselecteerd om gekapt te worden. Door alleen deze bomen te kappen, zorg je ervoor dat de kleinere bomen niet langer overschaduwd worden door de grotere bomen. De grote bomen maken dus eigenlijk plaats voor de kleintjes, waardoor deze weer voldoende zonlicht en voedingsstoffen op kunnen nemen en uit kunnen groeien tot de nieuwe grote bomen. Hierdoor blijft het bos gezond, is er geen herbeplanting nodig en wordt er op een duurzame manier met het hout omgegaan.

Het tegenovergestelde gebeurt als letterlijk alle bomen die op een bepaald gebied groeien gekapt worden. Als alle bomen gekapt zijn, wordt het gebied klaargemaakt voor nieuwe begroeiing. Je begrijpt echter dat het jaren zal duren voordat hier weer net zulke grote bomen zullen staan als voordat de houtkap plaatsvond.

Van het bos naar de zagerij

Als de bomen eenmaal gekapt zijn is het natuurlijk zaak om deze naar de zagerij te transporteren zodat ze daar verder verwerkt kunnen worden. Dit is, zoals je zult begrijpen, een behoorlijke klus. Eerst moet men de gekapte boomstammen tussen de bomen door het bos uit manoeuvreren om ze vervolgens naar de zagerij te transporteren. Om ook dit proces zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, wordt er geen gebruik gemaakt van vrachtwagens maar van schepen. De gekapte boomstammen worden in een rivier verzameld en vervolgens op een boot getild. Deze vervoert ze nu naar de zagerij die zich aan de oevers van de rivier bevindt. Hier worden de boomstammen weer het land op getakeld zodat ze kunnen drogen en verder verwerkt kunnen worden.

In de zagerij

Als de boomstammen weer opgedroogd zijn van hun avontuur op de rivier wordt het tijd om de zaag in het hout te zetten. De boomstam wordt hier eerst door gespecialiseerde houtbewerkers doormidden gezaagd, om vervolgens verder op maat gemaakt te worden. Deze vorm van houtbewerking zorgt voor unieke tafels die over de hele wereld verscheept kunnen worden, klaar omgekocht te worden door mensen zoals jij.

Een boomstamtafel kopen: het blad

Het blad van de boomstamtafel is de blikvanger en hetgeen wat deze tafels zo bijzonder maakt. Het hout haalt de natuur naar binnen en iedere tafel is uniek. Wist je dat de keuze voor hout niet alleen mooi staat, maar ook nog eens goed is voor het milieu? Hout heeft, in tegenstelling tot bouwmaterialen als kunststof, een gunstige CO2 footprint. Dit houdt in dat de productie van hout erg weinig energie kost. Daarnaast hebben bomen de goede eigenschap de lucht te reinigen van onder andere CO2 en produceren ze ook nog eens zuurstof. 100% duurzaam hout.

Wanneer je kiest voor tropisch hardhout als materiaal kun je het maar beter helemaal goed doen. Naast de voordelen die hout qua materiaal heeft, zitten er echter ook nadelen aan het kappen van bomen. Wanneer er te veel bomen worden gekapt raken we de goede eigenschappen van bomen juist weer kwijt. Zonde!

Om er zeker van te zijn dat de stamtafel die jij koopt gemaakt is van duurzaam tropisch hardhout dat ook nog eens op een eerlijke manier gekapt wordt, is het belangrijk om naar verschillende keurmerken te kijken. Deze keurmerken zijn in het leven geroepen om de duurzaamheid van het hout te waarborgen. Zo worden bomen met een FSC-keurmerk op zo'n wijze gekapt dat de bijgroei altijd meer is dan de kap. Bossen verdwijnen zo niet, maar groeien juist. Ook houden de keurmerken rekening met de balans tussen natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen. Een echte win-winsituatie dus. Hieronder leggen we twee belangrijke keurmerken aan je uit.

V-Legal Indonesian Wood

Alle houtproducten die vanuit Indonesië worden geïmporteerd zijn voorzien van het SVLK/V-Legal certificaat, waarmee wordt voldaan aan de laatste EUTR regels die sinds maart 2013 van kracht zijn. Deze geheel nieuwe wetgeving vervangt het Indonesische BRIK-system in een reactie op steeds strengere anti-illegale hout wetgeving in de belangrijke markten, waaronder de aanstaande EU-hout verordening. Voor de naleving van dit SVLK/V-Legal certificaat worden alle containers vóór verscheping nauwgezet gecontroleerd door de overheidsinstantie Sucofindo, op de legale herkomst van de houtproducten.

FSC (Forest Stewardship Council)

Één van de bekendste keurmerken voor duurzaam hout is het FSC-keurmerk. FSC is een onafhankelijke organisatie die zich wereldwijd inzet voor het behoud van bossen en verantwoord bosbeheer. Aangezien we als mens altijd hout zullen winnen voor verschillende doeleinden, is het belangrijk dat we dit doen met de natuurbelangen, sociale aspecten en economische belangen in balans. Hout met een FSC-keurmerk komt uit een bos waar de bijgroei groter is dan de oogst. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de inheemse bevolking, de dieren die in het gebied leven en de overige planten en bomen die in het gebied groeien. Het bedrijf dat het hout kapt, dient daarnaast te zorgen voor werkgelegenheid in het gebied. Hierbij horen uiteraard goede arbeidsomstandigheden. Een FSCgecertificeerd bedrijf dient hierdoor onder andere bij te dragen aan het versterken van de lokale economie.

Ook ondernemingen die het hout verwerken en verkopen, dienen aan de voorwaarden te voldoen die FSC aan hun werkwijze stelt. Zo zorgt FSC ervoor dat ze volledig achter het gehele proces staat wanneer een product het keurmerk draagt. Iedere onderneming met een FSC-keurmerk krijgt zijn eigen code. Hierdoor kun je altijd opzoeken of het keurmerk ook daadwerkelijk bestaat.

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification)

Ook hout met het PEFC-keurmerk is van begin tot het eind duurzaam en kun je met een gerust hart kopen. PEFC is zelfs het grootste keurmerk ter wereld en werkt samen met 38 nationale certificatiesystemen. Zo heeft het meer dan 300 miljoen hectare gecertificeerd bos. Belangrijk voor het PEFC is de promotie van SFM (Sustainable Forest Management).

Ook mensen die de eigenaar zijn van een klein bos kunnen zich aanmelden voor het PEFC keurmerk. Hierdoor wordt deze groep niet vergeten en wordt er steeds meer hout duurzaam verbouwd. Net als het FSC keurmerk gaat het PEFC keurmerk verder dan alleen het bosbeheer. Ook de verwerking van het hout door de schakels erna dient duurzaam te gebeuren voordat het eindproduct het PEFC keurmerk mag dragen.

Boomstamtafel op maat

Wanneer je kiest voor een boomstamtafel is het dus goed even de keurmerken voor het hout van het blad in de gaten te houden. Het hout dient minimaal een V-Legal, FSC- of PEFC-keurmerk te hebben. Natuurlijk draait het niet alleen maar om de keurmerken, maar ook om het uiterlijk van de tafel. Eerder heb je al kunnen lezen dat tropisch hardhout in het algemeen (en Raintree in het bijzonder) vaak gebruikt wordt voor boomstamtafels. Ook heb je al kunnen lezen wat de eigenschappen van dit hout zijn en hoe de tafels worden geproduceerd. Hieronder lees je nog een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden wanneer je een boomstamtafel wilt kopen.

Op zoek naar boomstamtafels, schuif glaswanden, rolluiken, terrasoverkappingen, screens, veranda's, rolpoorten of een ander type zonwering? Dan bent u bij JVS Zonwering aan het goede adres!
Contact
JVS Zonwering BV
De Heinen 22
5371 MJ Ravenstein (Nederland)
(mogelijk in navigatie: Huisseling)
 
Telefoon:
+31 (0) 486 850 119
(voorkeur via e-mail)
Website:
www.boomstamtafel-discount.nl
E-Mail:
Copyright © 2022 JVS Zonwering - Alle rechten voorbehouden