Het onderstel

Materiaal & vorm

Het onderstel - Materiaal & vorm
Home > Informatie > Het onderstel

Een tafel is natuurlijk niet helemaal af zonder een onderstel. Echter net als bij het tafelblad is het ene onderstel niet hetzelfde als het andere onderstel. De stamtafel kan zelfs een hele andere uitstraling krijgen door het onderstel. We zetten een aantal onderstellen voor je op een rijtje en vertellen je wat de voordelen zijn van de materialen waaruit deze onderstellen bestaan. Zo weet jij precies wat de mogelijkheden zijn en kun je de boomstamtafel van je dromen samenstellen.

Een boomstamtafel met stalen onderstel

Staal is eigenlijk een combinatie van ijzer en koolstof en geeft je tafel een industriële en robuuste uitstraling. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan een stalen onderstel. Zo kun je een boomstamtafel met stalen onderstel zowel binnen als buiten zetten en is staal een sterk materiaal dat erg lang meegaat. Een nadeel aan een stalen onderstel is uiteraard dat het buiten zal gaan roesten als je het niet laat behandelen. Dit probleem is echter weer op te lossen door voor een boomstamtafel met roestvaststalen onderstel te kiezen. Dit roestvaste staal gaat minder snel roesten dan gewoon staal, waardoor je jaren van je tafel kunt blijven genieten.

Een boomstamtafel met houten onderstel

Een houten onderstel past natuurlijk perfect bij een boomstamtafel. Een boomstamtafel met houten onderstel zal voor een natuurlijke look zorgen binnen je interieur en zorgt ervoor dat het contrast tussen de materialen niet te groot wordt. Daarnaast past een stamtafel met houten onderstel in vrijwel ieder interieur en zal het een rustpunt zijn in het geheel. Zeker als je naast een tropisch hardhouten tafelblad ook voor poten kiest van tropisch hardhout.

Ga je niet voor tropisch hardhout? Dan is een nadeel dat je krassen, oneffenheden of beschadigingen niet of moeilijk kunt verbloemen. Je zult uiteindelijk dus zien dat er geleefd wordt rondom de tafel. Maar of dat nou echt een bezwaar is?

De vorm van het onderstel

Bij het uitkiezen van een geschikt onderstel is het niet alleen belangrijk dat je naar het materiaal kijkt, maar ook naar de vormgeving. Dit heeft niet alleen invloed op de uitstraling die de hele tafel heeft, maar ook op het comfort dat je eraan zult beleven. Achteraf tot de conclusie komen dat je het toch best vervelend vindt dat je steeds tegen de tafelpoot schopt, is natuurlijk eeuwig zonde. We sommen een aantal soorten tafelpoten voor je op, zodat jij de juiste keuze kunt maken. Let wel op! Dit zijn slechts drie voorbeelden; het zijn:

De U-poot

Echt spectaculair zijn de namen voor de poten niet, maar ze geven wel precies aan waar ze voor staan en dat is natuurlijk ook een hoop waard. Een U-poot heeft uiteraard de vorm van een U en bestaat dus uit een horizontale balk die op de grond rust en twee verticale balken die aan de horizontale balk vastzitten. Deze constructie wordt nu aan beide uiteinden of bijna aan de uiteinden van het tafelblad bevestigd en dient zo als de steun voor de tafel.

De V-poot

Nu zou je misschien verwachten dat de V-poot bestaat uit twee diagonale balken die onderin het midden bij elkaar komen. Precies zoals een V eruitziet eigenlijk. Hoewel de naam dat doet vermoeden is dat niet het geval. Deze constructie zou er geheid voor zorgen dat de tafel niet stabiel kan blijven staan. Een kop soep eten op zo'n instabiele tafel wordt dan een hele opgave en bij een wild feestje een dansje wagen terwijl je op de tafel staat is uitgesloten. Hoe zit het dan wel? De twee diagonale balken die de V kenmerken zijn wel aanwezig bij dit onderstel, maar in plaats van dat ze op de grond bij elkaar komen, worden ze bevestigd aan een metalen plaat. De balken worden daarnaast niet helemaal in het midden van de metalen plaat bevestigd, maar een fractie buiten het midden. Op deze manier is het onderstel, en dus je tafel, stabiel.

De X-poot

Tot slot de X-poot of kruispoot. Ook deze benaming zegt eigenlijk al genoeg. De poten zien eruit als een X en bestaan dus uit twee diagonale balken die kruislings tegen elkaar staan. Deze poten worden net als bij de U-poot aan het uiteinde van de tafel bevestigd. Naast de X-poot is er echter ook nog een dubbele X-poot, waarbij er als het ware twee X'en in een rechte hoek tegen elkaar worden gezet, waardoor een soort ster gevormd wordt. Deze poot kan, afhankelijk van de grootte van de tafel, in het midden of aan beide uiteinden van het tafelblad gemonteerd worden.

Op zoek naar boomstamtafels, schuif glaswanden, rolluiken, terrasoverkappingen, screens, veranda's, rolpoorten of een ander type zonwering? Dan bent u bij JVS Zonwering aan het goede adres!
Contact
JVS Zonwering BV
De Heinen 22
5371 MJ Ravenstein (Nederland)
(mogelijk in navigatie: Huisseling)
 
Telefoon:
+31 (0) 486 850 119
(voorkeur via e-mail)
Website:
www.boomstamtafel-discount.nl
E-Mail:
Copyright © 2022 JVS Zonwering - Alle rechten voorbehouden