Afwerking

Onderhoud & schoonmaken

Afwerking - Onderhoud & schoonmaken
Home > Informatie > Afwerking

Wil je een tafel met veel rondingen? Met knoesten en een ruig uiterlijk? Of wil je wel een stamtafel, maar mag deze best strak afgewerkt zijn? Er zijn nogal wat vragen die je voor jezelf beantwoord moet hebben als je een boomstamtafel uit gaat zoeken. Hieronder een handig overzicht van de verschillende vragen en mogelijkheden:

  • Wil je wel of geen scheuren in het blad?
  • Wil je wel of geen knoesten in het blad?
  • Wil je dat de tafel geschuurd is?
  • Wil je dat de tafel een laklaag heeft?
  • Wil je wel of geen schors aan de zijkanten van de tafel?
  • Hoe lang wil je dat het tafelblad is?
  • Hoe breed wil je dat het tafelblad is?
  • Hoe dik wil je dat het tafelblad is?
  • Wil je dat het blad wordt afgewerkt met een glasplaat?

Boomstamtafel behandelen

Een originele boomstamtafel heeft behandeling nodig. TLC (tender, love and care) zoals dat ook wel word genoemd. Dit doet u door deze te schuren en te voorzien van een finish/laklaag. Dit kan met diverse materialen. Laat u adviseren door uw leverancier of een lak specialist. Zij kunnen u vertellen wat de do's en dont's zijn van het behandelen van een boomstamtafel.

Boomstamtafel onderhoud

Een tafel van hout heeft af en toe onderhoud nodig. Bij een boomstamtafel van tropisch hardhout is het voordeel dat het hout van zichzelf al vrij sterk is en je deze dus niet om de haverklap opnieuw hoeft te behandelen. Maar ook als je er alleen af en toe een doekje overheen hoeft te halen, is het belangrijk om de regels rondom het onderhoud te kennen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en beschadig je de tafel niet terwijl je hem eigenlijk juist mooier probeert te maken.

Boomstamtafel binnen en buiten

Zoals we al gezegd hadden kun je een boomstamtafel van tropisch hardhout zowel binnen als buiten plaatsen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de tafel veel zal lijden. Je zult altijd zo nu en dan tijd in moeten lassen om je stamtafel van een onderhoudsbeurt te voorzien zodat je nóg langer van je tafel kunt genieten, ongeacht waar je hem neerzet. De focus van het onderhoud zal echter wel kunnen verschillen afhankelijk van waar de tafel staat: binnen of buiten

De tafel staat buiten

Vooral vocht is een vijand als de tafel buiten staat. Afgevallen natte bladeren, regen of sneeuw kunnen er allemaal voor zorgen dat het hout van de tafel vochtig wordt. Dit kan dan weer resulteren in vochtplekken en kringen. Nu kun je dit oplossen door na iedere regenbui naar buiten te hollen om je tafel weer helemaal schoon en zo droog mogelijk te maken, maar je kunt in de wintermaanden ook een zeil over je tafel leggen of de tafel eventueel in de schuur zetten. Op deze manier voorkom je dat de tafel schade oploopt door vocht.

Heb je toch hardnekkige vlekken op je tafel en wil je deze eraf proberen te schrobben met water en zeep? Gebruik dan zeep die een pH-waarde heeft die lager is dan 7. Een alkalische zeep (met een pH-waarde hoger dan 7) kan namelijk extra schade aanbrengen aan je prachtige boomstamtafel.

De tafel staat binnen

Ook binnen kun je last hebben van vocht, bijvoorbeeld als je een glas drinken over de tafel laat vallen of als je de juslepel net niet helemaal recht houdt bij het opscheppen. In al deze gevallen is het wel handig om meteen even een doekje te pakken en het tafelblad schoon te poetsen. Dit voorkomt dat het vocht in de tafel trekt en schade veroorzaakt.

Naast vocht is stof ook een schadepost voor je tafel. Nu denk je vast: simpel, even met een doek over het tafelblad wrijven en het stof is weg. Helaas is het niet zo eenvoudig. Door het stof met een droge doek te verwijderen kun je voor krassen zorgen die de tafel natuurlijk niet mooier maken. Stof je boomstamtafel daarom altijd af met een zachte doek die je een beetje nat hebt gemaakt.

Een boomstamtafel schuren kan ook onder het onderhoud vallen, bijvoorbeeld als je grijze vlekken op je tafel ontdekt. Als je aan de slag gaat om de tafel op te schuren is het van belang om te weten dat je altijd in de richting van de houtdraad moet schuren. Doe je dat niet, dan eindig je mogelijk met een tafel die nog erger beschadigd is dan voordat je begon met schuren. Zonde!

Op zoek naar boomstamtafels, schuif glaswanden, rolluiken, terrasoverkappingen, screens, veranda's, rolpoorten of een ander type zonwering? Dan bent u bij JVS Zonwering aan het goede adres!
Contact
JVS Zonwering BV
De Heinen 22
5371 MJ Ravenstein (Nederland)
(mogelijk in navigatie: Huisseling)
 
Telefoon:
+31 (0) 486 850 119
(voorkeur via e-mail)
Website:
www.boomstamtafel-discount.nl
E-Mail:
Copyright © 2022 JVS Zonwering - Alle rechten voorbehouden